Moeilijke eters vind je niet bij ons. Wel ongeduldige; want honger hebben ze altijd, die jongens van mij. Ze trekken de lepel uit je hand (die van 1), krijgen een driftbui (die van 3) of ze nemen veel te grote happen (die van 46). En dat laat zo zijn sporen na.
Ikzelf maak er in de haast sowieso een zootje van: pure onhandigheid van mijn kant. Maar ach ik heb een excuus, toch? Rennen, vliegen en draven - van het werk, via de crèche - naar huis, jongens uitladen… Ik ben al blij als mijn hoofd er nog op zit. In ieder geval: een ontplofte bom laat minder rommel achter!
Wie het eerst thuis komt, begint met koken, dus met enige mazzel is manlief voor mij gearriveerd, staan er pannen op ’t vuur en schalen in de oven. Zo niet, dan maar tv aan – om ’t gepeupel in toom te houden - en zelf in de weer. Een opmerkzame gast treft dan fijngetrapt aardappelkruim in het hoogpolig tapijt of signaalrode klodders bolognesesaus op de groene stoelen. Pasta kan zomaar onder het tafelblad plakken en paarse spetters bietennat sieren nog immer de eens in ‘pluisje’ gestuukte muur. En de keuken? Die completeert het palet met morsige toefen in alle kleuren van het avondmenu.
Rommelig. Dat zijn we nu eenmaal bij ons. We kliederen wat aan. Vanavond met snelle ballen op z’n Turks, met komkommer en in een tomatensaus. U snapt: da’s vragen om ellende! Mijn variant op dit frisse recept voor vier is gelukkig niet alleen snel bereid, maar ook snel verorberd. Heb ik na het eten tenminste nog tijd over om te natafelen (lees: poetsen, boenen, vegen, bikken, schrobben, dweilen, of delegeren, mijn favoriet).
Kneed het gehakt met ei, paneermeel, mosterd, zout, peter en paprika en draai balletjes ter grootte van walnoten. Bak de balletjes in acht minuten rondom bruin in de olie en leg ze op een bord. Voeg uisnippers, komkommerblokjes en hamreepjes aan het bakvet toe en na vijf minuten de gehaktballetjes plus de tomaten, oregano, zout, peper en worcestershiressauce. Bind het gerecht na tien minuten stoven met een papje van de wijn en het maïzena en eet de ballen met rijst en een groene salade.
Ingrediënten
400 gr gehakt
1 ei
3 el paneermeel
tl mosterd
zout
peper
1 tl paprikapoeder
3 el olie
Gesnipperde ui
Komkommer in blokjes, zaadjes verwijderd
500 gr tomaten uit blik
Pakje hamreepjes
1 theelepel oregano
1 tl worcestershiresauce
1 el maïzena
1/2 dl droge witte wijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten