maandag 13 april 2009

Janz Eten en Drinken: De trots van een horecatelg

Vrijdagavond, zes uur. Mijn goede vriendin en ik hebben heel wat bij te kletsen, dus in de stralen van de eerste warme voorjaarszon rijden we naar Assendelft voor een etentje bij Janz Eten & Drinken. Het is mijn eerste avond weg - na de geboorte van mijn zoon - en ik heb ook nog eens vreselijke hooikoorts, maar dat mag de pret niet drukken. We rijden vanaf de kant van het Noordzeekanaal de Dorpsstraat in. Janz zit op nummer 454, dus met een keur aan vrijstaande huizen en boerderijen moeten we nog wel een behoorlijk eindje doorrijden tot we er zijn, maar de omgeving is in ieder geval veelbelovend.

Als we op het juiste nummer aankomen, worden we niet teleurgesteld, want het restaurant ziet er sfeervol uit en kijkt uit op een mooi authentieke zaanse woning. Het terras is vanavond voor het eerst dit seizoen open en er zit al een grote groep gezellig te borrelen. Ook binnen loopt het in modern barok ingerichte restaurant haast ongemerkt vol. Er is plaats voor ongeveer honderd mensen, maar door de sfeervolle hoekjes en nisjes merk je haast niet hoe druk het is.

Geboren op de bar
Voor we aan tafel gaan leidt eigenares Kelly Kleinen ons trots door haar restaurant, terwijl ze vertelt hoe ze de zaak in september 2007 met haar partner Alex Comes begon. Als telg uit een horecafamilie en als voormalig bedrijfsleidster van eetcafé ‘t Hemeltje in Bloemendaal vond ze het tijd voor een eigen toko. ‘ Ik ben bij wijze van spreken op de bar geboren’, aldus Kleinen. Dus toen het pand in Assendelft in beeld kwam, dat in die tijd nog ruimte bood aan een feestcafé en een pizzeria, hoefde ze zich geen twee keer te bedenken. Kleinen en Comes wisten de tent in vijf weken om te toveren tot een goedlopend en sfeervol restaurant met een aparte kleine feestzaal.

Saendelft
In Assendelft was door de komst van de grote ’nieuwbouwwijk’ Saendelft wel ruimte voor een eetcafé. Kleinen en Comes zetten echter in op iets meer kwaliteit en dus worden jassen aangenomen, zijn de tafels gedenkt en wordt de wijn aan tafel uitgeschonken. Via het terras lopen we eerst naar de feestzaal. Deze is geheel in stijl van het restaurant ingericht, maar wel apart toegankelijk. Handig, want dan hoef je tenminste niet met je hele gezelschap door het restaurant. Het zaaltje ziet er knus uit en biedt ruimte aan ongeveer zestig mensen. Naast een bar is er een draaitafelinstallatie en voor 75 euro kun je bovendien een professionele dj huren. Een van de koks is namelijk niet onverdienstelijk in het draaien van plaatjes.

Drie keukens
Langs de toiletruimte - deze behoort wederom bij de feestzaal - lopen we via een gangetje naar de keukens. Er zijn er drie: een voor de warme gerechten, eentje voor de koude gerechten en natuurlijk mag ook een spoelkeuken niet ontbreken. De warme keuken heeft een open front, zodat de gasten van het restaurant niet alleen zicht hebben op de in Mozaïek betegelde naam van het restaurant, maar vooral ook op de kookkunsten van de koks die druk in de weer zijn. In de keuken staan we alleen maar in de weg en bovendien hebben we honger. Tijd dus om aan tafel te gaan.

De kaart
Via de spoelkeuken gaan we het restaurant weer in. Daarbij lopen we langs de sfeervolle bar die de entree van het restaurant vormt. En passant merken we ook nog een speeltafeltje voor de allerkleinste gasten op. Onze tafel bevindt zich aan het raam. Aan tafel krijgen we vast wat brood met kruidenboter, tomatensalsa en home made olie met tijm. Ik bestel daarbij een witte huiswijn (chardonnay van El Portillo). De kaart biedt alle soorten vlees, vier soorten vis en een vegetarisch gerecht. Wij kiezen vooraf carpaccio met oude kaas, pijnboompitjes en noten basamico-olie met daarbij romige krullen eendenlever en voor geitenkaas in filodeeg met honing op een bedje van sla en prei. De combinatie met prei maakt de geitenkaas heel bijzonder en ook de carpaccio smaakt heerlijk, vooral in combinatie met de romige eendenlever. Helaas bevat het vlees nogal wat zeempjes, waardoor ik me een aantal keren bijna verslik.

Als hoofdgerecht nemen we steak Janz met kruidenboter en champignons en een boterzachte tongfilet Janz, beiden geserveerd met patatjes, gebakken aardappeltjes en kerrie bloemkool. Zowel voor- als hoofdgerecht waren behoorlijk uitgebreid, dus het dessert - een torentje van stroopwafel met kaneelijs overgoten met chocoladesaus - delen we. We sluiten af zoals dat hoort op een ‘meidenavond’: met een lekkere kop thee. Als ik begin te snotteren (hooikoorts? of heimwee naar mijn kleine mannetje dat het deze avond voor het eerst zonder zijn moeder moet doen?) wordt het vervolgens tijd om naar huis te keren.

Janz Eten en Drinken
Dorpsstraat 454
1566 BT Assendelft
Tel.: (075) 687 89 31
www.janz-etenendrinken.nl

Eten: **
Service: **
Ambiance: ****
Prijs: Drie gangenmenu voor € 28,50
Menu met soep i.p.v. voorgerecht: € 24,50
Open: Dinsdag t/m vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur
Lunch: vanaf 10 personen op afspraak
Feestzaal: bel voor inlichtingen (075) 687 89 31

Tips: Geef eens een Janz dinerbon cadeau! Mail hiervoor uw naam, adres, telefoonnummer en het bedrag voor de bon naar info@janz-etenendrinken.nl. Na betaling ontvangt u de bon thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten