Tussen Almere Hout en Almere Stad ligt Stadslandgoed de Kemphaan: een verrassend natuurgebied. Bezoekers kunnen er genieten, ontspannen en ontdekken. Er zijn eilanden waar Stichting Aap gepensioneerde apen een rustige oude dag bezorgt. Er is een landgoedpad met een bewegwijzerde wandeling door bos, langs akkers en water en een wandeling waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Er zijn tuinen, akkers, velden en weiden waarvan de gewassen en dieren smakelijke ingrediënten opleveren voor een heerlijke maaltijd. Deze producten zijn te koop in de landschapswinkel, maar worden ook bereid in het restaurant aan de rand van het natuurgebied.
Restaurant de Kemphaan is een verrassend biologisch eigentijds en maatschappelijk verantwoord restaurant. Dat klinkt ietwat geitenwollensokkig, maar dat is het allerminst. Het exterieur en de architectuur hebben een hippe uitstraling en ook het interieur biedt een combinatie van een loft-achtige industriële eigentijdse gezelligheid. Wij arriveren bij licht en ervaren de openheid van de ruimte, die uitzicht biedt op de omliggende waterpartijen en de kruidentuin. Maar al snel zet de schemering in en wordt de ruimte met kaarslicht verwarmd tot een warm en sfeervol restaurant.
Wat de pot schaft
Aan tafel krijgen we van onze gastvrouw een goede uitleg over wat het restaurant te bieden heeft: dagverse producten, zoveel mogelijk van het landgoed, maar in ieder geval biologisch. Omdat de oogst van de dag nooit geheel te voorspellen valt is het menu niet alleen voor de gasten een verrassing. De kok bekijkt per avond wat er op het menu komt. Dat betekent dus altijd dat de producten seizoensproducten zijn. Natuurlijk kunt u speciale wensen ook aangeven.
Soep aan tafel
We genieten dus van een amuse van pittig zoete soep van pompoenmousse, een pompoencakeje met noten en een toefje room met bieslook. Daarbij drinken we appelsap en port van het land. Daarna volgt het voorgerecht: tarte tatin van witlof op wat salade en met een crumble van geitenkaas en een balsamico vinaigraitte met de smaak van appelstroop en een broodje met een dip van gezoute olijfolie. Hierbij een alcoholvrij kikbiertje en een frisse droge witte wijn (Soave uit 2006). Voor het tussengerecht wordt er een diepbord op tafel gezet waarop gebakken kruimels katenspek en bloedworst en een partje gebakken appel zijn gestrooid. Aan tafel wordt daarover hete knolselderijsoep uit een grote witte kan opgeschonken en als de soep iets is afgekoeld, smullen we weer verder.
Vlees en vis
Als hoofdgerecht konden we kiezen uit vlees en vis, namelijk ribeye en rode poon. Beiden werden geserveerd op een bedje van tarly, bospaddenstoelen, peen, courgette en pastinaak en voorzien van een compote van rode ui. De rode werd opgesierd met een spoortje van Hollandaisesaus en de ribeye met rode wijnsaus. Daarbij een heerlijke Saumur. Als dessert een kaasplankje met noten rozijnenbrood en appelstroop, met weer een glaasje port of een zoet dessert met vanille-ijs tussen kletskoppen, hangop met karamelsaus en een appelcakeje.
Uit alle gerechten konden we opmaken dat de ingrediënten in het restaurant centraal staan. Het resultaat is een samenspel van smaak en kleur van de producten, zonder poespas. Dat zie je, en dat proef je. Het is ook niet voor niets dat het restaurant dit jaar weer is genomineerd voor de horecaprijs van Almere.
Restaurant en vergaderaccommodatie De Kemphaan
Kemphaanpad 8
1358 AC Almere
T: 036 532 38 44
F: 036 532 39 35
Eten: ****
Service: ***
Ambiance: ****
Parkeren aan de Kemphaanlaan. Vanaf de Waterlandseweg gewoon rechtdoor rijden. Halverwege, aan uw linkerhand, vindt u het pad dat naar het restaurant leidt.
Prijs:
2-gangen: € 29,50 p.p.
3-gangen: € 32,50 p.p.
4-gangen: € 36,50 p.p.
5-gangen: € 42,50 p.p.
De menu's zijn uit te breiden met:
Kaasplankje: € 8,50 p.p.
Koffie met friandises: € 4,25 p.p.
Extra tips: High tea, picknick, lunch en groepsarrangementen zijn mogelijk. Ook kunt u zakelijk gebruik maken van diverse arrangementen. Kijk voor meer informatie hierover, maar ook voor recepten en evenementen op www.restaurantdekemphaan.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten