Stempels: toepasselijker had de naam niet kunnen zijn voor het horecabedrijf, dat binnen een jaar al zijn stempel op niet de minste locatie van Haarlem heeft gedruk. De Haarlemse horecatycoons Martijn Franzen en Frans van Capellen hebben de oude drukkerij en gieterij waar Johan Enschedé ooit ons Nederlandse geld maakte binnen een jaar al tot een ongekend succes gemaakt. Vanavond mag ik samen met mijn gelegenheidsfotografe zelf een beetje van dit succes proeven.
Er kan in verschillende ruimtes worden gegeten en gedronken. In het restaurant is reserveren een noodzaak. Wie op het op de bonnefooi wil proberen, kan terecht in de brasserie. Wij worden in het café ontvangen door een enthousiaste Martijn Franzen, die ons in zijn witte tenue vol trots op sleeptouw neemt door de bar, langs de keuken, naar het restaurant, de brasserie en ons ook nog even een blik laat werpen in de twee bovenzalen ‘de Drukkerij’ en ‘de Gieterij’ – te huur voor vergaderingen en besloten gelegenheden. De hotelkamers kunnen we helaas niet bekijken, maar die zijn natuurlijk allemaal bezet.
Opwekkend
We worden aangestoken door zijn enthousiasme en laten ons imponeren door de prachtig gerestaureerde elementen in de voormalige drukkerij en zijn gewillige toehoorders bij het verhaal over de totstandkoming van het restaurant. Martijn brengt ons terug naar de bar, waar we volgens de laatste trends toasten met prosecco en vast de eetlust opwekken met gefrituurde gamba’s.
Een kijkje in de keuken
Onze tafel in het restaurant biedt ons zowel een kijkje in de keuken als op de rest van de clientèle. Het valt ons op dat er veel aandacht is voor alle gasten. Het in het zwart geklede bedienden personeel is vakkundig, attent en zeer professioneel. Al direct als we zitten krijgen we vers brood met gezouten boter geserveerd en wordt er naar onze drankkeuze gevraagd. Naast een fles San Pelligrino, de Italiaanse spa-rood, kiest mijn tafeldame voor een Italiaanse rode wijn en ik voor Spaanse witte (Verdejo). Daarbij worden als amuse tosti met gevogeltelever en meloen en wat gezouten amandelen gepresenteerd.
De keuze van de chef
We laten ons verrassen met ‘menu Franzen’ en genieten achtereenvolgens van een salade met eendenborst, artisjok en paddestoel met een vinaigrette van sherry; een bouillon van bospeen met gestoofde paling en coquille en bosui; kalfsoester met zilverui, geblancheerde prei en een torenje van Opperdoezer aardappel en een jus van salie en als dessert amandeldeeg met bananenmousse en een bolletje ijs.
Duim omhoog
Alsof we nog niet genoeg hadden gegeten kregen we bij de koffie nog een schaaltje met anijskoekjes, kletskoppen en chocoladebonbons. Geheel voldaan togen we na dit superdiner het nachtleven van Haarlem in. Als wij voor dit restaurant een stempel zouden moeten uitkiezen, dan was het er één met een opgestoken duim!
Stempels
Klokhuisplein 9
2011 HK Haarlem
Tel. (023) 512 39 10
Eten: ****
Service: *****
Ambiance: ****
Parkeren: parkeergarage ‘de Appelaar’ bevindt zich onder het restaurant.
Tip: Voer bij het gebruik van een TomTom niet ons adres in, maar het adres van de Appelaar, nl. Spaarne!
OV: bus en trein
Prijzen restaurant: vier gangenmenu ± € 38,-
wijnarrangement: € 22,-
Prijzen brasserie: drie gangenmenu € 22,50
Extra informatie: restaurant en brasserie hebben ieder hun eigen concept en een eigen kaart en eigen tarieven. Kijk voor de volledige informatie op de website: www.stempelsinhaarlem.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten