Visrestaurant de Meerplaats kon geen betere locatie vinden dan de Trawlerkade in IJmuiden. Parkeerplek genoeg op de kade, en in het water liggen de vissersschepen al klaar om het ruime sop te kiezen voor een volgende lading verse vis. ‘Het is hier altijd bomvol, en dat zeven dagen per week en al veertien-en-een-half jaar’ aldus eigenaar William Brands.
Dit 14 ½ jarige jubileum is dan ook de aanleiding voor een bijzondere actie: De hele maand oktober kunt u genieten van een speciaal slibtong jubileummenu of van de slibtong jubileumlunch voor €14,50. Brands legt uit hoe dat komt: ‘Vanwege het grote aantal positieve reacties op een soortgelijke actie tijdens ons 12 ½ jarige jubileum besloten we om ook ons 13 ½ jarige jubileum op dezelfde manier aan te pakken. Wederom tot groot succes! Vandaar dit jaar weer een jubileumactie. We hebben natuurlijk te maken met stijgende visprijzen, maar zolang het haalbaar is, vinden we het leuk om op deze bijzondere manier een feestje te organiseren.’
Mooie vis zwemt in goede wijn
William laat ons de rest van de avond achter in de kundige handen van bedrijfsleider Robin. Die raad ons bij de vis een chardonnay van Collovray & Terrier aan. Goede vis zwemt natuurlijk het best in een mooie wijn, dus wordt deze standaard aangekocht via Van Okhuysen in Haarlem, de meest gerenommeerde wijnkoperij uit de omstreken. Robin vertelt ons dat het jubileummenu naast vier boterzachte slibtongetjes, inclusief garnering, frietjes en salade ook uit brood en een amuse bestaat.
Parels uit kist
We hebben echter ook al gehoord over de sashimi van blauwvintonijn, dus bestellen we die nog vooraf. Daar kregen we geen spijt van toen we de tonijn rauw, met komkommer en zeekraal, en gebakken met knoflookchips op onze tong lieten smelten. Ook de amuse: tonijnmousse met een pepertje smaakte heel zacht. Alle vis wordt ingekocht bij vishandelaar Jan Molenaar, uit IJmuiden. Hij weet de pareltjes uit de kisten te toveren en dat proeven we ook weer als we de slibtongetjes geserveerd krijgen.
Koffie enzo
Op de kaart zien wij nog de heerlijkste nagerechten, waaronder een kaasplankje van kaashuis l’Amuse uit Santpoort, of tiramusu, of een dame blanche, maar we houden het bij koffie en thee, die wordt vergezeld van roomboterkoekjes, chocoladebollen en pepermunt. Als we weer naar buiten gaan, waait de zeewind ons tegemoet en stiekem vragen we ons af welk schip onze maaltijd in zijn netten heeft weten te strikken.
Visrestaurant De Meerplaats
Trawlerkade 80
1976 CC IJmuiden
Tel: 0255-510806
Fax: 0255-520715
Email: info@meerplaats.nl
Eten: ****
Service: ****
Ambiance: ****
De Meerplaats is zeven dagen per week geopend. U kunt ook in de meerplaats terecht voor uw (zaken) lunch of familie diner. Ook gasten die geen visliefhebber zijn, kunnen in de Meerplaats heerlijk eten.
Parkeren: gratis parkeren aan de kade
OV: bus
Prijs: Driegangenmenu € 25,75
Hoofdgerechten gemiddeld: € 20,00
Lunchgerechten gemiddeld: € 7,75
Website: www.meerplaats.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten